#HyvinvoinnillaHyvinvointia

Syrjäytyvästä framille

20-vuotiaana sairastuin työuupumukseen ja vaikea-asteiseen masennukseen. Vuosien pahoinvoinnin aikana oli useita sairaalajaksoja, tuettua asumista ja kokemus yhteiskunnan tuesta sekä palveluista ja niiden hankaluudesta ihmisen ollessa haavoittuvaisimmillaan. Tieni kuntoutustuelta eli määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä takaisin työelämään kävi kokemusasiantuntijatoiminnan kautta. Jouluna 2012 julkaisin Valmiixi-kustantamon kautta omakohtaisiin, surullisiin ja raskaisiin mutta toivoa herätteleviin teksteihini perustuen runoteoksen, ja melko pian "tultuani ulos" aiheen kanssa minut pyydettiin kertomaan kokemuksistani Ylen Silminnäkijä-dokumenttin. Samalla tiellä yhä ollaan.

Ennen uupumustani työskentelyni peruskoulun opettajana ja vuosien kokemus seuratoiminnasta ja kasvusta lasten ja nuorten voimisteluvalmentajaksi ovat saaneet minut kiinnostumaan hyvinvoinnista entistä kokonaisvaltaisemmin. Tutustuin 2013 Nuorten mielentervesseura Yeesi ry:n toimintaan ja positiivisesti, ei-diagnoosikeskeisesti, mielenterveydestä puhumiseen, mikä vaikutti paljon itseni ja sairastumiseni hyväksymiseen. Tyypin 1 diabeetikkona sen ymmärtäminen, kuinka mielenterveys ja fyysinen vointi on tiukasti yhteydessä, on ollut avainasemassa toipumisessani ja toimintakyvyn palautumisessa. Monta vuotta kokemustoimijana ollessani maalailin mielessäni ajatusta kokemustiedon ja ammattiymmärryksen yhdistämisestä. Keväällä 2020 ilokseni valmistuin mielenterveys ja päihdetyön ammattilaiseksi.

"Yksin ei kukaan pysty maailmaa muuttamaan -

yhdessä kuka tahansa voi vaikuttaa."

Vuonna 2019-2020 olin  European Health Parliamentin komitean Mental Health and Healthy Workforce -puheenjohtaja. Työstimme nuorista terveysalan ammattilaisista ja vaikuttajista koostuvassa työryhmässämme asiantuntijoita kuullen toimenpide-ehdotuksen Euroopan Parlamentille psykososiaalisen työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin merkityksestä erityisesti taloudelle, mikä sai hyvän vastaanoton. Toimenpide-ehdotuksemme tukijoina oli kaikkiaan 8 meppiä, muita poliitikkoja ja eurooppalaisia järjestöjä.

Vuoden aikana koin kasvavani "maailmanparantajasta" käytännön "maailmanparantaja-toteuttajaksi"! Opin ymmärtämään hyvinvointia moniuloitteisemmin sekä puhumaan valtaapitäville heidän omaa kieltään. Etukäteen monet varoittelivat, kuinka poliitikot kertovat olevansa kädet sidottuina mielenterveyden edistämisessä. Opin kuitenkin avaamaan keskustelun mielenterveydestä tunteella ja jatkamaan numeroina, kuluina ja mahdollisina säästöinä - ennakoivan työn kustannustehokkuudella. Numeroita on helppo ymmärtää! Vuoden aikana pääsin tapaamaan upeita henkilöitä, jotka opettivat, ettei vaaleanpunaisista silmälaseista saa kokonaan luopua - niillä näkee mitä tulee saavuttaa; sen jälkeen mietitään kuinka se toteutetaan.

Myös kiertotiet on matkan tekemistä

Olen tavannut satoja henkilöitä, joilla kaikilla olisi oma tarinansa kerrottavana. Olemme kaikki yksilöitä, mutta samanlaisia toiveissamme paremmasta päivästä, tahdossamme olla osallistujia eikä tekemisen kohteita, sekä peloissamme, että meitä ei nähdä tai kuulla. En ole sen erikoisempi - kukaan ei ole. On upeaa että tänään yhä useampi uskaltaa puhua ääneen mielenterveyshäiriöistä ja muutenkin elämän kirjosta.

Mulle tuo nykyään iloa se,  kun aina välillä tajuan pysähtyä huomaamaan, kuinka iloitsen arjessa ja nautin elämästä - muistan myös ne ajat, jolloin tuskin näin ulospääsyä. Olen saanut hyvää hoitoa ja arvostavaa kohtaamista, mutta mulla on myös kokemusta siitä, kuinka apua ei saa. Hyvinvointivaltiomme “systeemi” toimi kohdallani - haluan nyt vaikuttaa, jotta se toimii jokaisen kohdalla. Yhteiskunnallista vaikuttamista tarvitaan, erilaisia ihmisiä osallistumaan keskusteluun, jotta kaikilla on hyvä olla. Avun saaminen - mielenterveyden haasteisiin tai mihinkään muuhun - ei saa riippua lompakon paksuudesta, asuinpaikasta tai itsestä riippumattomasta tekijästä eikä ainakaan sattumasta! Empatialla, sinnikkyydellä ja inhimillisellä kohtaamisella on mahdollista rakentaa parempi Suomi. 

Pahinta, mitä koronakriisistä voi seurata on, että huomaisimme, ettemme ole oppineet mitään. 1990-luvun laman leikkaukset erityisesti  lapsilta ja nuorilta sekä sosiaaliturvan pettäminen vaikuttavat edelleen ulottuen myös seuraaviin sukupolviin. Sijoittamalla hyvinvoinnin edistämiseen, ongelmien ja haasteiden ennaltaehkäisyyn sekä toimiviin interventioihin jo perusterveydenhuollossa kalliin erikoissairaanhoidon sijaan sijoitamme yksilöön, yhteisöön ja kaupunkiin ja myös kestävään talouteen. Uskon, että SDP:ssä voin viedä ajamiani asioita eteenpäin.

Sijoitus hyvinvointiin on sijoitus tulevaisuuteen. #HyvinvoinnillaHyvinvointia

Luottamustoimet:

  • HUS AKUUTTI Johtoryhmän jäsen

  • Järvenpään työväenyhdistyksen Johtokunnan jäsen

  • Järvenpään työväenyhdistyksen edustaja Uudenmaan Demarinaisten piirikokouksissa

  • Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki Werkko ry:n hallituksen jäsen

© Fanni-Laura 2020 by Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now